Blog overzicht

Kanten trouwjurken | de verschillende soorten kant waaruit je kunt kiezen

Kanten trouwjurken zijn niet meer weg te denken uit de bruidsmode. Bruiden kiezen momenteel massaal voor kant, soms als complete kantenjurk en soms met accenten van kant. Kant heeft een romantische uitstraling en bestaat meestal uit patronen van bloemen.

Geschiedenis van kant

Kant: Fijn ajourwerk met een ondergrond van maas of gaas waarop figuren kunnen worden bewerkt tegelijkertijd met de ondergrond; wordt gemaakt door draad in lussen te leggen, te twisten of te knopen.

Kant is de naam voor verschillende soorten kantwerk die worden ingedeeld volgens techniek en kenmerken. Er zijn twee grote basissoorten:

kloskant, die met de hand wordt gemaakt met behulp van klosjes.

naaldkant, die met de hand wordt gemaakt met behulp van naalden. Deze kantsoort vergt ander materiaal en heeft geen gelijkenissen met kloskant.

Kant is ontstaan tijdens de 15e eeuw. Men kan niet meer precies bepalen of het in Vlaanderen of Italië is ontstaan vanwege de nauwe culturele samenwerking die er destijds was. Het werd gebruikt om de rand van onderkleding mee te versieren van zowel mannen als vrouwen. Ook de katholieke kerk heeft meegeholpen om kant populair te maken door het gebruik in traditionele kledij. Ook nu is kant nog steeds populair. In Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel kun je nog veel te weten komen over de geschiedenis van kant en demonstraties bekijken, maar eigenlijk is de echte cultuur daar uitgestorven. Door industrialisatie wordt het meeste kant nu machinaal gemaakt, vaak in grote hoeveelheden.

In 1768 tijdens de industriële revolutie ontdekte John Heathcoat een machine om kant mee te maken, een goedkope oplossing voor de tijdrovende kostbare kantindustrie. Dit betekende het einde van de kantindustrie als ambacht.

Origineel werd kant vaak van linnen en zijde gemaakt, tegenwoordig is dit meestal katoen, maar ook is veel machinaal kant gemaakt van synthetische vezels. Het herkennen van katoenen kant is makkelijk, omdat het niet dezelfde glans heeft als synthetisch kant.

In 1840 trouwde de Briste koningin Victoria in kant. Dit heeft de bruidsmode tot de dag van vandaag beïnvloed. Daarna was kant niet meer weg te denken uit de bruidsmode. Je hebt tijden dat het minder populair is, maar uiteindelijk komt het altijd weer terug in de mode.


Trouwjurk van koningin Victoria

Verschillende soorten kant

Trouwjurken worden gemaakt in verschillende soorten kant. De meest voorkomende kantsoorten in de bruidsmode beschrijf ik hieronder.

Alençon kant: het meest gebruikte kantsoort voor trouwjurken en accessoires. Dit type vindt haar herkomst in het Franse stadje Alençon. Het zijn meestal patronen zoals bloemen of krullen die zichtbaar met draad omlijnd zijn op een net-achtergrond. 

Guipure kant: Dit is een zwaarder type kant met een open structuur. Meestal zijn ook dit bloemenpatronen die met draadjes aan elkaar vast zijn geweven. Deze bijzondere stof is uniek en veel aparter dan andere kantsoorten.

Chantilly kant: Een hele kwetsbare kantsoort, ook meestal met patronen van bloemen. In tegenstelling tot Alençon kant heeft dit kant weinig reliëf. Het is vaak in een duurdere prijsklasse en wordt ook vaak als ondergrond gebruikt voor bijvoorbeeld andere bewerkingen zoals bijvoorbeeld bloemblaadjes.

Point D’esprit kant: een zacht kant, waarbij stipjes geborduurd zijn op een net achtergrond. Deze wordt ook vaak afgewerkt met of als ondergrond gebruikt voor Alençon kant.

Wil jij ook trouwen in een kanten trouwjurk bekijk dan hier onze uitgebreide collectie.

Meer inspiratie en tips