Blog overzicht

Steeds meer bruidsparen trouwen in de tuin en dit is waarom

trouwen-in-de-tuin

Als je droomt van een intieme, betoverende bruiloft, dan is trouwen in de tuin absoluut iets voor jou. Stel je eens voor: omringd door prachtig groen, kleurrijke bloemen en de zachte bries van de wind, zeg je “ja” tegen de liefde van je leven. Dit klinkt als iets rechtstreeks uit een sprookje, toch? Maar net als elk ander sprookje, vereist ook een tuinbruiloft wat voorbereiding en planning. Geen paniek! We zijn hier om je te helpen met al onze beste tips en trucs om van jouw tuinhuwelijk een onvergetelijke en romantische ervaring te maken. Ben je benieuwd naar onze tips en wat je allemaal moet regelen voor een perfecte tuinbruiloft? Lees dan snel verder!

Inhoud

Kies een mooie locatie om te trouwen in de tuin

Op zoek naar de perfecte locatie voor jouw droomhuwelijk in de tuin? Het vinden van de ideale plek voor jouw tuinbruiloft begint met het selecteren van een officiële locatie die erkend is door de gemeente voor het voltrekken van het huwelijk. Deze zorgt niet alleen voor wettelijke geldigheid van je huwelijk, maar biedt ook gemoedsrust tijdens de planning. Bij het kiezen van de locatie is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de tuin, de beschikbare voorzieningen zoals elektriciteit en sanitaire voorzieningen, en de sfeer die je wilt creëren. Of je nu kiest voor een romantische bloementuin, een idylische boomgaard of een prachtig landgoed, de juiste locatie zal de perfecte achtergrond vormen voor jouw onvergetelijke tuinbruiloft.

Je kunt er ook voor kiezen om in je eigen tuin te trouwen, maar vergeet dan niet om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Het regelwerk vooraf is iets wat verschilt per gemeente, dus check goed wat wel en niet kan.

Vind een trouwambtenaar

Een zelfstandig trouwambtenaar wordt voor één dag aangesteld als trouwambtenaar in de gemeente waar jullie gaan trouwen en heeft daardoor de bevoegdheid om jullie huwelijk officieel te voltrekken. Voor de grote dag zal hij of zij meerdere keren met jullie afspreken om jullie wensen te bespreken en ervoor te zorgen dat de toespraak en de ceremonie volledig is afgestemd op jullie persoonlijke liefdesverhaal. Vaak neemt de trouwambtenaar contact op met dierbaren zoals familieleden of vrienden om een persoonlijk tintje toe te voegen aan jullie speciale dag. Met een zelfstandig trouwambtenaar kun je er zeker van zijn dat jullie huwelijksceremonie een onvergetelijke en op maat gemaakte ervaring wordt.

Kan een trouwambtenaar van de gemeente ons trouwen op locatie?

Een trouwambtenaar van de gemeente kan zeker iemand trouwen op een andere locatie dan het gemeentehuis, mits deze locatie is goedgekeurd als trouwlocatie door de gemeente. Dit wordt vaak geregeld door het aanvragen van een zogenaamde “eenmalige benoeming tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand” (BABS) voor de betreffende locatie. Hierdoor kan de trouwambtenaar op die specifieke locatie huwelijken voltrekken, waardoor stellen kunnen trouwen op de plek die voor hen het meest betekenisvol is, zoals in een tuin, op het strand, in een kasteel, etc. Het is echter belangrijk om dit ruim van tevoren te regelen, aangezien er bepaalde voorwaarden en procedures zijn verbonden aan het verkrijgen van toestemming voor trouwen op een externe locatie.

Welke trouwjurk past bij een tuinbruiloft?

Een van de leukste dingen bij de voorbereidingen van je huwelijk: wat voor soort trouwjurk past het beste bij zo’n betoverende setting? Geen zorgen, wij geven je hieronder tips om je trouwjurk te matchen bij je tuinlocatie!

Lichtgewicht en luchtig:

Kies voor een trouwjurk die lichtgewicht en luchtig is. Zwaardere stoffen zoals satijn of mikado kunnen wat zwaarder aanvoelen in een buitenomgeving. Kies voor het gemak daarom in plaats daarvan voor lichte stoffen zoals chiffon, tule of kant, die comfortabel zijn om te dragen en mooi wapperen in de wind.

Eenvoudige en natuurlijke stijl

Overweeg een trouwjurk met een eenvoudige en natuurlijke stijl die past bij de omgeving van een tuin. Denk aan zachte lijnen, bloemenapplicaties of delicate details die de schoonheid van de natuur weerspiegelen. Vermijd overdreven versieringen of zware borduursels die de algehele look kunnen overweldigen als je voor een natuurlijke look wil gaan.

Lengte van de jurk:

Houd rekening met de lengte van de jurk en de ondergrond van de tuin. Als de tuin bijvoorbeeld gras heeft, wil je misschien voorkomen dat je een jurk draagt met een lange sleep die gemakkelijk vuil kan worden. Aan de andere kant, trouw je maar één keer en wil je je keuze ook niet laten beïnvloeden. Een betoverende sleep kan namelijk een prachtige toevoeging zijn aan je bruidsjurk. Onze tip is dan om een jurk met een wat kortere sleep te kiezen voor een tuinbruiloft.

Flexibiliteit en bewegingsvrijheid

Zorg ervoor dat je trouwjurk je voldoende bewegingsvrijheid biedt, vooral als je van plan bent om door de tuin te wandelen of te dansen. Kies een jurk waarin je comfortabel kunt bewegen en die je niet belemmert tijdens activiteiten.

Aanpassingen aan het weer:

Aangezien het weer buiten onvoorspelbaar kan zijn, overweeg dan om aanpassingen aan je trouwjurk te laten maken voor het geval de temperatuur verandert. Bijvoorbeeld, als je een strapless trouwjurk draagt, kun je een lichte sjaal of bolero meenemen voor het geval het ‘s avonds afkoelt.

Praktische Schoenen:

Kies comfortabele en praktische schoenen die geschikt zijn voor een buitenomgeving. Hakken kunnen snel wegzakken in gras, dus overweeg platte schoenen, sandalen of sleehakken die meer stabiliteit bieden op oneffen terrein.

Dus, lieve aanstaande bruiden, onthoud: kies voor comfort, stijl en praktisch gemak bij het vinden van jouw droomjurk voor je tuinbruiloft. Met een beetje zorgvuldige planning ben jij klaar om te stralen op jouw grote dag! 🌸✨

Versier je tuinbruiloft

Wil je je tuinbruiloft omtoveren tot een betoverend en onvergetelijk evenement? Dan is het tijd om de tuin te versieren en aan te kleden! Met de juiste decoraties en planning kun je jouw trouwlocatie transformeren tot een sprookjesachtige setting die perfect past bij het betoverende concept van trouwen in de tuin.

Begin met het visualiseren van de ruimte en maak een plattegrond waarop je de belangrijkste elementen markeert, zoals de ceremonieplaats, de receptiezone en de dansvloer. Denk na over waar je wilt dat elk aspect van je bruiloft plaatsvindt en hoe je de ruimte optimaal kunt benutten.

Vervolgens kun je aan de slag met de decoraties. Gebruik natuurlijke elementen zoals bloemen, planten en boomschors om een romantische en organische sfeer te creëren. Hang sfeerverlichting op in de bomen en plaats kaarsen langs de paden voor een magische gloed zodra de avond valt.

Vergeet niet om comfortabel meubilair en voorzieningen toe te voegen om ervoor te zorgen dat je gasten zich op hun gemak voelen. Denk aan comfortabele stoelen voor de ceremonie en receptie, gezellige loungehoeken voor ontspannen gesprekken, en voldoende sanitaire voorzieningen om het comfort van je gasten te waarborgen.

Eten en drinken op je tuinbruiloft

Het is superbelangrijk om ervoor te zorgen dat je gasten lekker kunnen eten en drinken terwijl ze genieten van de buitenlucht en de prachtige omgeving. Denk aan een relaxte barbecue, een chique picknick of zelfs een foodtruckfestival vibe! Zorg ervoor dat je genoeg variatie hebt, zodat er voor ieder wat wils is, en vergeet niet om ook aan de drankjes te denken. Hieronder delen we wat leuke voorbeelden ter inspiratie:

Barbecue of Grillfeest:

Serveer heerlijk gegrild vlees, vis en groenten voor een informele en gezellige sfeer. Denk aan hamburgers, hotdogs, gegrilde kipspiesen en geroosterde groentesalades.

Picknickbuffet:

Creëer een ontspannen picknickervaring met een buffet vol met lichte en frisse gerechten zoals sandwiches, salades, fruit, kaasplanken en hartige hapjes.

Foodtrucks:

Voeg een beetje flair toe aan je tuinfeest met verschillende foodtrucks die een scala aan lekkernijen aanbieden, zoals gourmetburgers, taco’s, pizza’s, sushi, ijsjes en meer.

Cocktailbar:

Laat je gasten genieten van verfrissende cocktails en mocktails bij een speciale cocktailbar. Kies voor seizoensgebonden drankjes met verse ingrediënten en kleurrijke garnituren.

Bubbelbar:

Verwen je gasten met een bubbelbar vol met champagne, prosecco en sprankelende wijnen. Voeg wat verse vruchten en siropen toe voor extra smaakopties.

Dessertbuffet:

Sluit de maaltijd af met een zoet hoogtepunt met een dessertbuffet vol met taarten, cupcakes, macarons, donuts, fruit en andere zoete lekkernijen.

IJs- en sorbetkar:

Houd je gasten koel met een ijs- en sorbetkar gevuld met smaken zoals vanille, aardbei, chocolade, citroen en mango.

Koffie- en theestand:

Creëer een gezellige hoek met een koffie- en theestand waar gasten kunnen genieten van warme drankjes en zoete lekkernijen zoals koekjes en brownies.

Regel een back-up plan

Hoewel een tuinbruiloft een idyllische setting biedt voor een romantische ceremonie, is het belangrijk om voorbereid te zijn op onverwachte weersomstandigheden. Een backup plan is essentieel om ervoor te zorgen dat je speciale dag soepel verloopt, ongeacht wat Moeder Natuur besluit te doen. Overweeg om een tent te huren die bescherming biedt tegen regen of te veel zon, of zorg voor een overdekte locatie zoals een schuur of een serre waar de ceremonie kan plaatsvinden. Zorg ervoor dat je gasten op de hoogte zijn van het backup plan, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken en volledig kunnen genieten van de viering, wat het weer ook brengt. Met een goed backup plan kun je met vertrouwen je tuinbruiloft plannen, wetende dat je voorbereid bent op alle ‘what if’s.

Ga jij trouwen in de tuin?

Met zorgvuldige planning en aandacht voor detail kan je tuinbruiloft een onvergetelijke ervaring worden voor zowel jou als je gasten. Dus waar wacht je nog op? Begin met het plannen van jouw droomhuwelijk in de tuin en zorg ervoor dat je er stralend uitziet in de perfecte trouwjurk die past bij deze bijzondere gelegenheid. Heb je je trouwjurk nog niet gevonden? Neem dan zeker een kijkje in onze online dressfinder en ontdek welke jurk perfect is voor jouw tuinbruiloft!

Meer inspiratie en tips