Blog overzicht

Dresscode bruiloft: de populairste en leukste opties voor jouw bruiloft

bruiloft-dresscode-voor-bruiloft-gasten

Droom jij van een chique bruiloftsfeest met een fancy thema? Of wil je liever dat er een casual sfeer hangt op jouw grote dag? Welk bruiloft thema je ook voor ogen hebt, de juiste bruiloft dresscode zal de gewenste sfeer versterken en ervoor zorgen dat gasten perfect aansluiten bij de stijl van de gelegenheid. Wij helpen je vast op weg met het kiezen van jouw perfecte bruiloft dresscode. Hier komen ze: de leukste en populairste bruiloft dresscodes!

Waarom kiezen voor een dresscode op je trouwdag?

Een bruiloft dresscode zal ervoor zorgen dat de gasten weten wat ze aan moeten trekken en dat ze goed met het thema van de bruiloft matchen. Er zijn zat leuke bruiloft thema’s om uit te kiezen. Maar voor we alle opties voor je op tafel leggen, is het eerst belangrijk om te kijken wat bij jouw bruiloft past. Het is bijvoorbeeld slim om de bruiloft dresscode aan te passen op het thema van de trouwlocatie. Heb je een hele chique locatie? Dan is het slim om een formelere bruiloft dresscode te kiezen. En bij een wat informelere locatie kun je gaan voor een casual of casual chic bruiloft dresscode. En kijk ook even naar de stijl van jouw trouwjurk. Heb je bijvoorbeeld een bohemian jurk? Dan is een bohemian dresscode misschien wel een leuk idee!

weddings-bruidsmode-winkel-binnenkant-balie

Kom jij passen bij Weddings Bruidsmode?

Ben jij klaar om je droomjurk te vinden bij Weddings Bruidsmode? Maak vrijblijvend een pasafspraak in onze winkel. Onze ervaren stylisten helpen je graag verder bij de zoektocht naar jouw droomjurk!

Dresscodes voor bruiloften

Voor een chique bruiloft thema, zijn de meest populaire opties white tie en black tie. Voor een iets speelser maar nog steeds formeel thema kun je kiezen voor cocktail of casual chic. Ook zien we steeds meer moderne dresscodes voorbijkomen zoals summer chique en bohemian. Wij leggen het je haarfijn uit wat deze thema’s precies inhouden!

White tie

White tie is de meest formele dresscode voor een bruiloft. Een white tie dresscode is perfect voor een erg chique en elegante bruiloft. Wil jij dat jouw bruiloft voelt als een koninklijk feest? Dan is dit de bruiloft dresscode voor jou!

White tie voor vrouwen

Als vrouw mag je lekker over de top chique de deur uit gaan met deze dresscode. Een formele avondjurk is the way to go. Een white tie jurk is vloerlang en van hoogwaardige materialen zoals zijde, satijn of chiffon. De kleurkeuze is vaak neutraal, zoals zwart of diep donkerblauw. Accessoires zullen de look naar een hoger niveau tillen. Denk aan lange handschoenen, een kleine clutch en parelsieraden. Het kapsel en de make-up moeten opvallend en glamoureus zijn.

White tie voor mannen

Als het aankomt op de bruiloft kleding voor mannen, houdt dit in dat de mannelijke gasten een zwarte smoking dragen. Denk hierbij aan een smokingjas met glanzende, zijden revers die wordt gedragen met een hoogsluitend wit overhemd met een opstaande boord. Een witte vlinderdas maakt de look helemaal af. En de bruiloft gasten mogen niet vergeten om een paar glanzende zwarte lakschoenen te dragen en manchetknopen toe te voegen voor wat extra elegantie.

Black tie

Black tie is iets minder formeel dan white tie, maar nog steeds heel chic. Kortom, bij black tie is het de bedoeling dat de gasten in formele avondkleding verschijnen, maar er niet overdreven chique uitzien. Deze dresscode staat voor een sfeervolle en elegante avond.

Black tie voor vrouwen

Wanneer de bruiloft dresscode black tie is, dragen de vrouwen vaak een lange avondjurk of een formele cocktailjurk. Juwelen en accessoires mogen best opvallen, maar zijn niet zo over de top als dat bij white tie het geval zou zijn.

Black tie voor mannen

Mannen dragen een zwarte smoking, een zwarte vlinderdas, een wit overhemd en zwarte schoenen. Accessoires hoeven niet persé. Maar, manchetknopen of een pochet kunnen een extra modieuze touch geven.

Cocktail

Een cocktail dresscode op een bruiloft kan een meer relaxte en informele sfeer creëren. Het is geschikt voor bruiloften op informele locaties, zoals stranden of tuinen, en geeft gasten de vrijheid om zich comfortabel maar toch stijlvol te kleden. Het past goed bij bruidsparen die een feestelijke, maar niet al te formele viering willen.

Cocktail voor vrouwen

Vrouwen kunnen een chique cocktailjurk dragen. De jurk mag korter zijn dan een avondjurk, maar nog steeds elegant en stijlvol. Accessoires en schoenen mogen aansluiten op de persoonlijke stijl van de bruiloftgasten. Een cocktailjurk in een feestelijke kleur of met opvallende details past perfect bij dit thema.

Cocktail voor mannen

Voor mannen betekent deze bruiloft dresscode een goed passend overhemd gecombineerd met een chino, nette broek of zelfs een smaakvolle donkere jeans. Daar wordt vaak een stijlvolle blazer aan toe gevoegd voor wat extra elegantie.

cocktail-dresscode-voor-bruiloft-gasten
Foto: Alamourthelabel

Summer chic

Summer chic is de ideale dresscode voor zonnige, warme bruiloften. Lichte en luchtige kleding zorgt ervoor dat gasten comfortabel blijven, vooral bij warm weer. Het geeft ook ruimte voor kleurrijke en speelse outfits, waardoor een levendige en vrolijke sfeer ontstaat.

Summer chic voor vrouwen

De bruiloft kleding voor vrouwen duidt op lichte jurken, rokken, of jumpsuits in zomerse prints. Accessoires zoals zonnehoeden, sandalen en zonnebrillen zijn erg geliefd bij deze bruiloft dresscode.

Summer chique voor mannen

Denk aan luchtige linnen overhemden, chille chino’s in zomerse kleuren, en comfy loafers of bootschoenen. Voeg wat flair toe met stijlvolle zonnebrillen en lichte sjaals. En vergeet niet wat zomerse kleuren toe te voegen voor die extra dosis stijl.

summer-chic-dresscode-bruiloft
Foto: Who What Wear

Casual chic

Casual chic, de perfecte balans tussen moeiteloos en stijlvol! Perfect voor bruidsparen die een ontspannen en informele sfeer willen op hun grote dag. Het biedt gasten de vrijheid om zich comfortabel te kleden, terwijl ze er toch stijlvol uitzien. Dit thema is ideaal voor een bruiloft in een meer relaxte omgeving, zoals een tuinfeest of een strandceremonie. Het moedigt een gezellige en ongedwongen sfeer aan, waardoor iedereen zich op zijn gemak voelt

Casual chic voor vrouwen

Denk aan een lichte, elegante zomerjurk, jumpsuit of een chic rok-top-combinatie. De look wordt gecombineerd het met comfortabele maar stijlvolle schoenen, zoals sandalen met hakken of chique ballerina’s. Accessoires kunnen de look verfijnen, zoals een mooie ketting of subtiele oorbellen.

Casual chic voor mannen

Bij een casual chic bruiloft kunnen mannen denken aan goed passende chino’s of nette broeken met een stijlvol overhemd of polo. De outfit wordt gecombineerd met chique sneakers of loafers. Het idee is om er verzorgd uit te zien zonder te formeel over te komen. Nogmaals; comfort en stijl gaan hand in hand.

Tenue de Ville

Tenue de Ville, ofwel stadskleding, is een semi-formele bruiloft dresscode. Laat de opvallende printjes, kleuren en accesoires maar in de kast hangen. Tenue de ville is een ingetogen dresscode en geeft een classy, verfijnde sfeer aan jouw bruiloft zonder dat het te formeel is.

Tenue de Ville voor mannen

Voor mannen betekent dit het dragen van een goed passend en donkere outfit. De mannelijke bruiloftgasten kunnen bijvoorbeeld gaan voor een effen overhemd en een subtiele das. Schoenen dienen netjes en eenvoudig te zijn.

Tenue de Ville voor vrouwen

Vrouwen kiezen bij tenue de ville voor een elegante, knielange jurk of een stijlvolle rok met een passende blouse of top. Gesloten schoenen zoals pumps zijn geschikt, en subtiele accessoires en een natuurlijke make-up en kapsel maken de look af.

Bohemian

Je hebt vast al weleens gehoord van de bohemian hype. Boho is dan ook een populaire bruiloft dresscode. De bohemian bruiloft dresscode omarmt creativiteit en individualiteit. Het stelt bruidsparen in staat om een unieke, non-traditionele ceremonie te creëren, gebaseerd op natuurlijke elementen en persoonlijke accenten.

Bohemian voor vrouwen

Voor vrouwelijke gasten op een bohemian bruiloft is het keywoord ‘vrijheid’. Denk aan luchtige maxi-jurken, flowy rokken of een stijlvolle jumpsuit met bloemenprints. De outfit wordt vaak afgemaakt met boho-chic accessoires zoals verenoorbellen, en comfortabele sandalen of laarzen.

Bohemian voor mannen

Denk aan lichte linnen shirts, chino’s of zelfs een nette boho-chic broek. Bij deze dresscode is het toepasselijk om casual sandalen of comfortabele laarzen te dragen. Accessoires zoals leren armbanden of een hoed kunnen de bohemian stijl versterken.

Trouwjurk 66288 van Lillian West kopen bij Weddings 4

Bohemian bruiloft inspiratie

Meer lezen

Ibiza trouwjurken bij Weddings

De betoverende Ibiza trouwjurk

Meer lezen

Nu jij een expert bent in bruiloft dresscodes, is het tijd om jouw favoriete thema te kiezen! Informeer je gasten over het thema in de trouwuitnodigingen, zodat zij zich goed voor kunnen bereiden. Wees maar vast voorbereid op geweldige trouwfoto’s waar jullie thema en dresscode goed naar voren zal komen.  

Is een bruiloft dresscode verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een dresscode te hebben voor een bruiloft. Het instellen van een dresscode is een keuze van het bruidspaar. Het ontbreken van een dresscode betekent niet dat er geen kledingvoorschriften zijn; gasten worden nog steeds verwacht zich passend te kleden voor de gelegenheid.

Waarom zouden bruidsparen een dresscode instellen voor hun bruiloft?

Bruidsparen kiezen vaak voor een dresscode om de sfeer en uitstraling van hun bruiloft te bepalen. Het helpt gasten om zich passend te kleden en kan bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van de ceremonie en het feest. Een dresscode kan ook de gewenste formaliteit en stijl van de gelegenheid weerspiegelen.

Wat kun je echt niet dragen op een bruiloft?

Er zijn een paar no-go’s als het gaat om bruiloft kleding. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wit dragen, geen spijkerbroeken en je niet té casual kleden zoals op teenslippers binnenlopen.