07 maart 2018

Waarom bruiden something old, something new, something borrowed and something blue dragen?

Waarom Something new, something borrowed and something blue Weddings Blog

Deze zin is afkomstig uit een oud Victoriaans rijmpje en gaat over vier objecten die de bruid bij zich draagt en die haar geluk moeten brengen. Veel bruiden vinden het leuk om de traditie van het iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws in stand te houden, of geven hun eigen twist hieraan. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en wat is de betekenis hiervan?

Iets ouds dragen, staat symbolisch voor het in standhouden van de band met de families van het bruidspaar. Soms ontving de bruid een gedragen kousenband van een vrouw uit haar familie die gelukkig getrouwd was, zodat ze haar geluk kon doorgeven aan de nieuwe bruid. 

Iets nieuws dragen, staat symbolisch voor de nieuwe band tussen het bruidspaar en optimisme voor de toekomst. Een toekomst vol met liefde, geluk en succes.

Iets geleends, komt van familie die de bruid iets uitleent als een teken van hun liefde.

Iets blauws, is het symbool voor trouw, puurheid en standvastigheid. In het vroegere in Israël droegen bruiden een blauw lint in hun haar met de belofte van trouw en puurheid aan hun aanstaande man.  

Van origine had het rijmpje nog een toevoeging aan het einde namelijk:“…and a silver sixpence in her shoe.” Dit deel zie je eigenlijk alleen nog maar in Engeland. Het moet het bruidspaar een leven vol met rijkdom geven.

Wat vind jij van dit soort tradities? Zijn deze belangrijk voor jou bij jullie bruiloft, of vind je het wel grappig, maar verder kan het je eigenlijk niet veel schelen? Laat jouw idee hierover achter in de comments.

Foto via DRKS